Mikve

Mikve_6833_559Cím: 1075 Budapest, Kazinczy u. 16. 
Nőknek: +36 (20) 448-0164 
Férfiaknak: +36 (1) 351-0524 

 

A zsidó családi élet egyik alappillére a rituális tisztaság. A rituális fürdő, a mikve építésének szabályait, feltételeit a Talmud “Mikvaot” traktátusa részletezi. A rituális megtisztuláshoz használható víznek természetes eredetű élővíznek kell lennie, tehát állóvíz, mint a tó nem alkalmas mikve kialakítására, de folyó már igen.  Legalább 762 liter vizet kell tartalmaznia a medencéknek.
A Kazinczy utcai mikve esetében a tetőn összegyűjtött esővizet és a kertben fúrt kúton keresztül forrásvizet használunk.
Használata nőknek az esküvőtől kezdve a havi tisztulást követő hét tiszta nap után, férfiaknak engesztelő nap előtt kötelező. Merítkezéskor az egész testnek érintkeznie kell a vízzel, ezért minden akadályozó dolgot, mint ékszereket, kozmetikai szereket el kell távolítani a testről a merülés előtt. Előírás továbbá az újonnan vásárolt konyhai eszközök használat előtti megmerítése is.

Azt art deco stílusú lakóházzal egybekötött fürdő 1928-ban készült el az Orthodox Izr. Hitközség megbízásából és 1930-ban kezdte meg működését külön női- és férfirészleggel, valamint edénymerítő helyiséggel. A női részleg 2004-ben teljes körű felújításon esett át, melynek következtében a világ egyik legigényesebb rituális fürdőjévé válhatott.