Pályázatok


A MAOIH az élhetőbb környezetért

Az elképzeléseink megvalósításához, céljaink eléréséhez a szorgos és kitartó munka természetesen elengedhetetlen, a lelkesedés a jövőbe vetett hitt sokszor elképzelhetetlen erőt, motivációt biztosít. Ugyanakkor az is igaz, hogy a munkára fordítható idő korlátait (az idő, pénz összefüggés alapon) a lelkesedés nem tolja ki a végtelenségig. Ezt a képletet azonban sokszor felülírhatjuk.

Létezik az a határ, amikor az említett lelkesedés már nem elegendő és a munka igazán hatékony szintre emeléséhez, további erőforrásokat kell bevonni.

A teendőnk ekkor, hogy programtervezetünket, jól átgondolt és érthetően megfogalmazott módon leírjuk és pályázati hozzájárulás esetleg teljes finanszírozás reményében, a megfelelő szervezethez pályázat formájában benyújtva próbálunk támogatást szerezni. Erre számtan lehetőséget találunk, csak cselekedni kell, és a siker nem marad el!

Szervezetünk, a MAOIH (Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség) egy programsorozat keretein belül szerette volna felhívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésre, a hulladékképzés megelőzésére és az újrahasznosításra, illetve ezen keresztül az ökológia lábnyom jelentőségére, a személyre lebontott mértékére és az ezzel járó felelősségre. Szemléltetni akartuk a hanyag gondolkodás és az ebből adódó viselkedés eredményeit és meghívott szakemberek segítségével megmutatni, megtanítani azt a hozzáállást, ami segít megőrizni a jövő nemzedékre örökségünk részeként hagyott környezetünket. Ezt a nagyon is aktuális problémát mindenkinek komolyan kell vennie, mivel a környezetünk élhetősége és ezen keresztül a gyermekeink jövője a tét.

A megvalósítás érdekében szervezetünk szintén a korábban említett modellt követve nyújtotta be, a környezettudatos szemlélet megerősítésére irányuló pályázatát, az OKTF NHI (Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság) által kiírt felhívásra. A pályázat célja, a hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálás támogatása volt.

Mivel az elképzelt program tervezete és a pályázati kiírás megfelelő mértékben fedték egymást így elnyertük az OKTF NHI támogatását és ez év elején el is kezdhettük a megvalósítás előkészületi munkáit.

logoA projekt az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával valósult meg.

Az újságcikk az Erzsébetváros 2016/2 számban jelent meg, a linkre kattintva letölthető .pdf formátumban.