Általános szabályok

Az ünnepnapok szabályai hasonlóak a szombati előírásokhoz, de akadnak eltérések is.

1. Ünnepen megengedett, hogy az ünnepi étkezésekhez szükséges ételeket elkészítsük, azonban csak a közvetlenül szükséges munkafolyamatokat végezhetjük el, mint pl. a sütés, főzés vagy tésztagyúrás, de aratni, szüretelni vagy őrölni tilos. Tüzet is gyújthatunk ünnepnapon, de kizárólag egy olyan lángról, amely már az ünnep beállta előtt égett, és azóta folyamatosan ég. Gyufáról, öngyújtóról tilos tüzet gyújtani. Ünnepen nem készíthetünk ételt hétköznapra, azonban a következő ünnepnapra megengedett a főzés, néhány kitétellel: legyen nyilvánvaló, hogy a készülő ételt az ünnepre szánják, tehát helyes közvetlenül az étkezés előtt elkészíteni. Kóstoljuk meg a következő napra készülő ételt, s az ünnep második napjára főzzünk az első naptól eltérő étkeket.

2. Tilos tüzet eloltani ünnepnapon, akár közvetett módon is.

3. Olyan tárgyakat, amelyekre szükségünk van, vihetünk közterületen is. Mükcét, azaz olyan tárgyat, melynek használata tilos az adott napon, nem szabad magunkkal vinnünk.